Újabb világklasszis atléta bukott le a THG-vel

MTI
2003.10.23. 15:39
Az új, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű doppingszer nyomaira bukkantak az amerikaiak klasszis atlétája, Regina Jacobs szervezetében - írta csütörtöki számában a Washington Post című lap.
Az újság megbízható forrásokra hivatkozva úgy értesült, hogy a szabadtéri és fedettpályás világbajnokságokon 5 érmet szerző középtávfutónő pozitív tesztje a júniusi, stanfordi országos bajnokságról származik.
A 40 éves versenyző összesen 15-szörös amerikai bajnok 800, 1500, 3000 és 5000 méteren, és februárban Bostonban fedettpályás világcsúcsot ért el 1500-on 3:59.98 perces idővel.
Jacobs - aki a súlylökő Kevin Toth és a brit Európa-bajnok sprinter, Dwaine Chambers után a harmadik nevesített híresség a múlt héten az Egyesült Államokban kirobbant doppingbotrány kapcsán - szintén a THG feltalálásával és forgalomba hozásával gyanúsított kaliforniai BALCO cég ügyfele.
Az egyre nagyobb hullámokat vető ügy miatt az Amerikai Atlétikai Szövetség (USTAF) drákói szigorral készül megbüntetni a vétkeseket. "Terveink szerint az érintett versenyzők és trénereik végleges eltiltást és 100 ezer dolláros pénzbírságot kapnak" - jelentette be Craig Masback, az USTAF ügyvivője.
A doppingszűrésen először fennakadt atléták eddig csak kétéves kényszerszünettel számolhattak.