Krisztina
18 °C
24 °C

Újabb olimpiai bajnok érintett a doppingbotrányban

MTI
2003.10.26. 15:25
A világbajnok Kelli White után újabb amerikai atléták szervezetében találtak modafinilt, köztük a 4x400-as váltóval olimpiai és vb-aranyérmes Calvin Harrisonéban is.
A Los Angeles Times értesülése szerint összesen hat pozitív tesztre bukkantak a júniusi, stanfordi országos bajnokságon levett minták újbóli elemzése során. A megismételt kontrollra azért került sor, mert a közelmúltban egy táplálék-kiegészítőket gyártó kaliforniai laboratórium (BALCO) a gyanú szerint kifejlesztette a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű új doppingszert, amelyet többek között az Európa-bajnok sprinternél, Dwain Chambersnél illetve a szabadtéri és fedettpályás vb-ken 5 érmet szerző középtávfutónőnél, Regina Jacobsnál is kimutattak.
A modafinil nevű serkentőszer ugyan nem szerepel a doppinglistán, de hatása megegyezik a tiltott stimulánsok közé tartozó efedrinével, amely szintén csökkenti a fáradtságérzetet. White-ot valószínűleg megfosztják a Párizsban 100-on és 200-on nyert aranyérmeitől, erről az Egyesült Államok sportági szövetségének (USTAF) kell döntenie egy hónapon belül a nemzetközi szövetség (IAAF) határozata nyomán.