Athénban ígérik, elkészül az olimpiai stadion

MTI
2004.04.05. 09:41
Santiago Calatrava, az athéni nyári játékok megnyitójának, záróünnepségének, illetve atlétikai versenyeinek otthont adó Olimpiai Stadion tetőszerkezetének tervezője szerint a központi helyszínen minden időben elkészül. "Még ha a határidők szorosak is, nem vagyunk késésben" - mondta a To Vima című lapnak.

Az utóbbi időben több - elsősorban külföldi - illetékes adott hangot aggodalmának, mondván, ha a görögök nem használnak ki minden rendelkezésre álló percet, kicsúszhatnak az időből. A késést a spanyol építész által megálmodott tetőszerkezet körüli polémia okozta. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elöljárói ugyanis korábban többször jelezték: a várható nagy meleg miatt nem tartják célszerűnek, hogy az aréna teteje üvegből és fémből valósuljon meg. Később ugyan hozzájárultak a kivitelezéshez, ami azonban a vártnál lassabban halad.

Egyesek attól tartanak, hogy nagyon későn kerül majd sor a tereprendezésre, a stadion melletti területet ugyanis elfoglalja az időközben már elkészült tetőszerkezet. Mások a televíziós közvetítések sikerességét féltik, s azt mondják, ha a szakemberek csak az utolsó pillanatban kezdhetnek hozzá a munkájukhoz, nem lesz elég idejük arra, hogy a játékok leglátványosabb programjaira megfelelően bevilágítsák, bekamerázzák a stadiont.

Dimitrisz Kallipszancisz, a kivitelező Aktor cég igazgatója két és fél hete kijelentette: július 20-ra minden készen lesz.