Emőke
-4 °C
9 °C

'Baráti tűzben' halt meg az amerikaifutball-sztár

MTI
2004.05.30. 00:07
Minden valószínűség szerint "baráti tűzben" vesztette életét Afganisztánban Pat Tillman amerikaifutball-sztár, aki önként vonult be harcolni.

Az áprilisi halálesetet kivizsgálva az amerikai hadsereg középső parancsnoksága szombaton közölte, hogy "Tillman tizedes valószínűleg baráti tűzben vesztette életét, miközben az alakulata tűzharcot vívott az ellenséggel". A közlemény szerint a húszperces tűzpárbaj este fél nyolc tájban, gyenge látási viszonyok között zajlott le Hoszt tartományban, a pakisztáni határ vidékén, ahol tálib gerillákat üldöztek. A vizsgálat végkövetkeztetései "semmiben sem csökkentik Tillman bátorságát és önfeláldozását" - hangzik a közlemény.

Egy másik leírás szerint azonban Tillman a harctéri zűrzavar miatt halt meg. Egy a neve elhallgatását kérő afgán tiszt az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy két afgán és számos amerikai katonából álló vegyes csoport, amely egymástól bizonyos távolságra haladt, egy váratlan robbanás miatt össze-vissza lövöldözni kezdett, s ekkor találták el Tillmant. Ellenség nem volt a közelben - mondta a tiszt.

Tillman az amerikaifutball híres sztárja volt. Egy 3,6 millió dolláros szerződéstől lépett vissza a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, hogy hazafias okokból belépjen a hadseregbe, ahol a szárazföldi erők elitalakulatához, a Rangerekhez került.