Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A világcsúcstartó távolugró visszatér

MTI
2004.06.02. 11:19
Mike Powell, a távolugrás világcsúcstartója (8,95 m) indulni szeretne az athéni olimpián, ezért ismét visszatér az atlétikai pályára. "Az olimpia a legrangosabb sportesemény a világon és én még egyszer részt szeretnék venni rajta" - mondta Bob Beamon legendás, 8,90 m-es rekordját minden idők legszínvonalasabb távolugró-viadalán, az 1991-es tokiói atlétikai világbajnokságon megdöntő, most negyvenéves amerikai sztár.

Az elmúlt években edzőként dolgozó veterán klasszisnak a kvalifikációhoz az első háromban kell végeznie hazája olimpiai válogató-versenyén. Powellnek azonban előbb még teljesítenie kell a július 9. és 18. között Sacramentóban sorra kerülő viadal - kifejezetten erős (A-szint: 8,10 m, B-szint: 7,80) - nevezési szintjét.

"Szerintem nem nézek ki negyvenévesnek, de nem is érzem magam annyinak. A technikám jobb, mint valaha, nagyon jó erőben vagyok, csupán a gyorsaságomon kell egy picit javítanom" - mondta az 1988-as és 1992-es olimpián Carl Lewis mögött ezüstérmes ugró. - Persze most nem álmodom az aranyéremről, csak ott szeretnék lenni Athénban.

Powell kétszeres világbajnokként 1996-ban vonult vissza, majd 2001-ben újra versenyezni kezdett és az amerikai vb-válogatón 8,10 m-t ugrott, ami azonban csak a negyedik helyhez volt elég, így kimaradt az Edmontonban szereplő csapatból.