A kínaiak pandát szeretnének a 2008-as olimpia kabalafigurájának

MTI
2004.06.10. 08:57
A kínai lakosság túlnyomó többsége azt szeretné, ha a 2008-as pekingi olimpiai játékok kabalafigurája a Panda-mackó lenne - derült ki a legutóbbi közvélemény-kutatás során.

A két és fél millió megkérdezett 43 százaléka foglalt állást a kedves, barátságos állatka mellett, amely nemzeti kincsnek számít a föld legnépesebb országában.

A panda már évek óta a kipusztulás veszélye által fenyegetett fajok vörös listáján szerepel. Kína délkeleti hegyi vidékein a becslések szerint már csak mindössze ezer példány él, amely 1939 óta törvényi védettséget élvez az országban. Fennmaradása azonban komoly veszélynek van kitéve az élettér csökkenése, a genetikai állomány romlása, a betegségre való hajlam ebből következő megemelkedése, valamint az alacsony születésszám és szaporodási hajlandóság miatt.

Azt még nem tudni, hogy a szervezőbizottság mikor hozza nyilvánosságra a nyári játékok hivatalos jelképét. Az azonban sejthető, hogy a panda mellett "célba érhet" a tibeti tigris, továbbá a kínai legendák hőse, a "Majomkirály" is.