Lékó legyőzte Anandot

MTI
2004.06.15. 16:07
Az örmény csapatot erősítő Lékó Péter legyőzte a volt világbajnok indiai Viswanathan Anandot a Petroszjan-sakkemlékverseny ötödik fordulójában, Moszkvában.

A magyar nagymester - akinek számára a viadal fontos felkészülési állomás az orosz Vlagyimir Kramnyik elleni, szeptember 25-én kezdődő világbajnoki döntőre - klasszikus gondolkodási idejű partiban másodszor diadalmaskodott a világranglista másodikja ellen.

Az örmény csapat 4-2-re nyert, így a keddi utolsó forduló előtt két pontra csökkentette hátrányát. Az orosz főváros versenyét a kilencszeres világbajnok Tigran Petroszjan emlékének szentelik a szervezők. Az egykori klasszis június 17-én lenne 75 éves.

Az örmény válogatott összeállítása: Garri Kaszparov (orosz), Lékó Péter, Borisz Gelfand (izraeli), Vlagyimir Akopjan (örmény), Rafael Vaganjan (örmény), Sambat Lputjan (örmény)

A világválogatott összeállítása: Viswanathan Anand (indiai), Peter Szvidler (orosz), Michael Adams (angol), Etienne Bacrot(francia), Francisco Vallejo Pons (spanyol), Loek Van Wely (holland)

Lékó és Garri Kaszparov egyformán családi kötődése okán szerepel az örmények között, előbbinek az apósa az együttes kapitánya, utóbbi pedig anyai ágon örmény származású.

Eredmények az 5. körben:
Szvidler-Kaszparov döntetlen
Lékó-Anand 1-0
Adams-Gelfand döntetlen
Bacrot-Akopjan döntetlen
Vaganjan-Van Wely döntetlen
Lputjan-Vallejo 1-0

Az állás:
Örményország-Világválogatott 14-16