Hatmilliárd euróba kerül az athéni olimpia

MTI
2004.06.17. 14:30
Az athéni olimpiai játékok költségei az eredetileg tervezettnél mintegy 30 százalékkal magasabbak lesznek, elérik a 6,0 milliárd eurót - közölte csütörtökön a görög pénzügyminiszter. Eredetileg 4,6 milliárdos volt az olimpia költségvetése.

- Ez jelentős túllépés, amely az egész görög költségvetési politikát nagy kihívás elé állítja - állítják közgazdászok.

A görög pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban arra figyelmeztett a parlamentben, hogy az idei költségvetési előirányzattól eltérések lehetnek, és idén is nehéz lesz az államháztartási hiányt a GDP 3 százalékában meghatározott küszöbérték alatt tartani.

Az Európai Bizottság Görögországgal szemben is megindítani készül a túl magas hiány miatti eljárást, miután a rendkívüli kiadások, mindenekelőtt az olimpiai előkészületekkel kapcsolatos költségek, az államháztartási deficit növekedésével jártak, és tavaly Görögország már túllépte a 3 százalékos küszöböt.

Az Athén elleni eljárás megindításához az EU pénzügyminiszterek kétharmados többségének jóváhagyása kell, ez a július 5-i miniszteri tanácsülésen születhet meg. A bizottság előbb - várhatóan június 24-én - ajánlásokat tesz majd Görögországnak költségvetési egyensúly helyreállításának módozataira.