Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Fotókiállítás az olimpia jegyében

MTI
2004.06.22. 14:44
Sport tiszta környezetben - környezetvédelem az olimpia évében címmel fotókiállítás nyílt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Galériájában, a Fő utcában. A tárlat létrehozása a Magyar Olimpiai Bizottság 2001-ben megalakult, a kajakos olimpiai bajnok Kőbán Rita vezette környezetvédelmi bizottságának az ötlete volt, de a megvalósításban már a tárca is segítséget nyújtott.

A július 2-ig látogatható, elsősorban a figyelemfelkeltést szolgáló kiállításon a MOB szakbizottsági titkárának, Dikácz Ernőnek a sport és környezet kapcsolatát ábrázoló fotói mellett a környezetkárosítás különböző formáira figyelmeztető rajzos képeslapok is megtekinthetők. Utóbbiakat versenyeken is osztogatják a MOB illetékesei azt remélve, hogy ismert sportolók aláírásával a gyerekek nem dobják el őket, hanem elolvassák a hátoldalukon megfogalmazott üzeneteket.

"Fontos, hogy az olimpiai bajnokok tudatformáló tevékenységet is folytatnak - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki szerint a sport szorosan kötődik a környezetvédelemhez.

Kőbán Rita jelezte, munkájukkal elsősorban a gyerekekhez szeretnének eljutni, a jelentős hazai viadalokon kisfilmeket vetítenek, amelyekben ismert sportolók népszerűsítik a környezettudatos viselkedést.

Schmitt Pál a NOB környezetvédelmi bizottságának elnökeként kiemelte: a testület tízéves működése alatt sikerült elérni, hogy az olimpiák előkészítésénél, szervezésénél és lebonyolításánál maximálisan figyelembe vegyék a környezetvédelmi szempontokat.

A megnyitón Kőbán Rita bemutatta a Dikácz Ernő szerkesztette Sport és Környezetvédelem című könyvet, amely a MOB gondozásában jelent meg.