Ausztrál riválisa szerint Phelps csak hét aranynak örülne

MTI
2004.08.11. 14:43
Grant Hackett, az 1500 méteres gyorsúszás ausztrál olimpiai, egyben háromszoros világbajnoka szerint az athéni játékokon hét győzelmet megcélzó Michael Phelps hat aranyéremmel már csalódott lenne.

Az úszósport egyik jelenlegi legnagyobb klasszisa a szintén amerikai Mark Spitz 1972-es bravúrját szeretné megismételni. Amennyiben ez sikerülne neki, az elismerésen túl jelentős anyagi megbecsülésben is részesülne, a Speedo cég ugyanis egymillió dollárt ajánlott fel neki hét elsőség esetére.

"Olyan célt tűzött ki maga elé, amelyet nagyon nehéz megvalósítani. Másrészt viszont ha egy ilyen kiválóság küzd eltökélten valamiért, az szinte már-már realitássá válik" - mondta Hackett, aki így folytatta lamentálását: "hét aranyat nyerni rendkívül nehéz, ezért nem is tudom megmondani, hogy képes lesz-e rá. Nyilván nagy a nyomás rajta, ami még inkább nehezíti a dolgát. Szerintem hat elsőséggel nem lesz elégedett, pedig nyilvánvalóan az is kiváló eredmény lenne".

Bob Bowman, Phelps edzője szerint a váltókkal, a 200 m pillangóval, valamint a 200 és 400 m vegyessel nem lehet gond - utóbbi kettőben Cseh László az egyik legnagyobb riválisa -, 100 m pillangón és 200 m gyorson viszont nehéz lesz nyernie. Előbbiben többek között honfitársát, a világcsúcstartó Ian Crockert, utóbbiban pedig az ausztrál úszófenomén Ian Thorpe-ot kellene megelőznie.