Castro elégedett a kubai olimpikonokkal

MTI
2004.09.02. 19:29
Hősökként köszöntötte az athéni olimpiáról hazatérő kubai sportolókat Fidel Castro, az ország államfője.

"A delegáció nagy hőstettet hajtott végre" - utalt az elnök arra, hogy Kuba 27 éremmel, 9 arannyal, 7 ezüsttel és 11 bronzzal a 11. helyen végzett a nemzetek rangsorában.

Az augusztus 13-adiki 78. születésnapja óta nyilvánosan nem mutatkozó párt- és állami vezető a José Martí repülőtéren tartott rövid, mindössze húszperces beszédében elsősorban az öt elsőséget begyűjtő bokszolókat méltatta. A sportág kubai képviselőinek sikerét azzal magyarázta, hogy "most először végre megfelelő volt a bíráskodás".

"Egyetlen kubai sem akadt fenn a doppingellenőrzéseken" - folytatta büszkén az államfő, aki ugyanakkor szégyennek minősítette, hogy fejlett országok a harmadik világból importált versenyzőkkel arattak sikereket.

"Kuba soha sem vett részt versenyeken kölcsönvett, megvásárolt vagy ellopott sportolókkal".

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy kubai edzők ezrei dolgoznak külföldön azért, hogy segítsenek a sportban kevésbé fejlett országok felzárkóztatásában.

"Egyetlen ország sem tett annyit a sportért, mint Kuba" - mondta, majd hozzátette, ennek még akkor is örülni kell, ha ez aranyérembe került, például a 64 kg-ban győztes thaiföldi bokszoló Manus Bunjumnong esetében, az ő edzője ugyanis kubai.