Nyolcmilliárd eurót vitt el az olimpia

MTI
2004.09.29. 16:07
Nyolcmilliárd euróba került az athéni olimpia, ezzel minden idők legdrágább ötkarikás világtalálkozója volt - írták szerdán görög napilapok. A szervezők eredetileg 4,6 milliárdos költséggel kalkuláltak, de a közelmúltban már napvilágot láttak olyan információk is, melyek szerint a 10 milliárdot is elérte az összeg.

A sajtó szakértőkre hivatkozva azzal magyarázza a majd kétszeres túllépést, hogy az időzavar miatt az utolsó hónapokban rendkívül feszített tempóban kellett dolgozni a létesítményeken - aminek komoly anyagi vonzata volt -, továbbá a tervezetthez képest jelentősen nőttek a biztonsági kiadások, például a rendőrök és katonák túlmunkájának elismerését célzó prémiumok kifizetése miatt. Becslések szerint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követő első nyári olimpia kapcsán csak a biztonság szavatolására egymilliárd eurót meghaladó összeget költöttek.

A végösszeg kalkulálása egyébként aszerint is változik, hogy ki milyen mértékben számítja bele az olimpiához közvetetten kapcsolódó infrastrukturális beruházások költségeit. A görög gazdasági minisztérium szóvivője egyelőre nem kommentálta a lapinformációkat.