Judit
2 °C
7 °C

Nyolcmilliárd eurót vitt el az olimpia

MTI
2004.09.29. 16:07
Nyolcmilliárd euróba került az athéni olimpia, ezzel minden idők legdrágább ötkarikás világtalálkozója volt - írták szerdán görög napilapok. A szervezők eredetileg 4,6 milliárdos költséggel kalkuláltak, de a közelmúltban már napvilágot láttak olyan információk is, melyek szerint a 10 milliárdot is elérte az összeg.

A sajtó szakértőkre hivatkozva azzal magyarázza a majd kétszeres túllépést, hogy az időzavar miatt az utolsó hónapokban rendkívül feszített tempóban kellett dolgozni a létesítményeken - aminek komoly anyagi vonzata volt -, továbbá a tervezetthez képest jelentősen nőttek a biztonsági kiadások, például a rendőrök és katonák túlmunkájának elismerését célzó prémiumok kifizetése miatt. Becslések szerint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követő első nyári olimpia kapcsán csak a biztonság szavatolására egymilliárd eurót meghaladó összeget költöttek.

A végösszeg kalkulálása egyébként aszerint is változik, hogy ki milyen mértékben számítja bele az olimpiához közvetetten kapcsolódó infrastrukturális beruházások költségeit. A görög gazdasági minisztérium szóvivője egyelőre nem kommentálta a lapinformációkat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?