2020-ban Afrika vagy Dél-Amerika rendezhet olimpiát

MTI
2004.10.05. 16:01
Dick Pound, a befolyásos kanadai NOB-tag, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke szerint 2020 lehet az az év, amikor Afrikában vagy Dél-Amerikában bonyolítják majd le a nyári ötkarikás játékokat.

A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnökeként is ismert sportdiplomata úgy véli: nem olyan soká eljön a pillanat, amikor - szavai szerint - "politikai döntést" kell hoznia a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az ügyben, hogy az eddig olimpiának otthont még soha nem adó két földrész egyike rendezhesse meg a sportvilág négyévenkénti csúcseseményét.

"Elérkezünk majd ahhoz a ponthoz, amikor határoznunk kell, s a szóba jöhető ilyen olimpia a 2020-as lehet" - fogalmazott torontói nyilatkozatában Pound.

A sportvezető úgy vélekedett, hogy a majdani házigazda kiléte szempontjából nagyon fontos lehet az a következtetés, amelyet a NOB a 2010-es labdarúgó-világbajnokság megszervezésének, s lebonyolításának tapasztalatai alapján vonhat le a végső döntés előtt.

A 2010-es futball-vb-t - a nemzetközi szövetség, a FIFA idei határozata nyomán - Afrika, közelebbről a Dél-afrikai Köztársaság rendezheti meg.