Klaudia
-3 °C
3 °C

Budapesten az európai sportminiszterek

MTI
2004.10.13. 14:50
A magyar fővárosban tartják szerdától péntekig a sportért felelős európai miniszterek tizedik értkezletét, amelyen a megfigyelőként meghívottakkal együtt a kontinens 48 országából mintegy 200-an vesznek részt. A küldöttségeket javarészt miniszterek vagy államtitkárok vezetik. A 45 országot tömörítő kormányközi szervezet, az Európa Tanács intézményeként működő, négyévente tartandó konferenciák közül a budapestit még a 2000-es pozsonyin választották ki több jelentkező közül. A vendéglátók, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium örökébe lépő sporthivatal nevében Ábrahám Attila, sportügyekért felelős címzetes államtitkár az eseménnyel kapcsolatos - és az ő hivatalos kinevezése előtt közvetlenül tartott - szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ET miniszteri értekezletének kiemelt témája a sportigazgatás Európában és az európai együttműködés a sport területén, ezen belül is az Európa Tanács és a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kapcsolata.

Ábrahám a legfontosabb kérdéskörök között említette még a sportfinanszírozás helyzetét, a különböző európai országokban követett gyakorlat megismerését. Ezzel összefüggésben, a sajtótájékoztatón elhangzott újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy hangsúlyeltolódások lesznek ugyan, de a magyar versenysport állami támogatása nagyságrendileg nem csökken a jövő évben sem. Így miközben az élsport működési támogatása kisebbedik, másfél milliárd forinttal nő, s összesen 2,5 milliárdot tesz ki a létesítményfejlesztésre fordítandó összeg, továbbá 500 millió forinttal több jut majd az utánpótlás-nevelésre 2005-ben.

A budapesti értekezleten napirenden lesz a doppingkérdés is, a WADA ugyancsak magas szinten képviselteti magát. Az athéni olimpia magyar doppingesetei kapcsán a magyar vonatkozásokat érintve a címzetes államtitkár úgy fogalmazott, hogy egyeztetések jelenleg is zajlanak a nemzetközi ügynökséggel, de nem személyekről szólnak e konzultációk. Az olimpiai bajnok kajakosból sporthivatali vezetővé előlépett Ábrahám hangot adott személyes véleményének is, amennyiben azt mondta: a maga részéről a doppingellenőrzés szigorítása mellett van, s a hazai jogi szabályozást abba az irányba fordítaná, hogy a doppingolást az eddiginél súlyosabb szankciókkal sújtsák, és példa gyanánt a pénzbüntetés lehetőségét is felvetette.