Radcliffe bűnözőként tekint a doppingolókra

MTI
2004.12.06. 09:08
A doppingolókat úgy kell kezelni és büntetni, mint a bűnözőket - legalábbis így vélekedik Paula Radcliffe, a britek világklasszis hosszútávfutónője.

A novemberi New York Marathon 31 éves győztese - aki 2:15:25 órával a világcsúcsot tartja - úgy gondolja, hogy többet kellene tenni az atlétikában azért, hogy a sportág megszabaduljon a jó eredményeket körülvevő, mára már szinte állandósult gyanakvástól.

"A tiltott szerek használata a sportban bűntett, és úgy is kellene kezelni" - írta honlapján Radcliffe, majd így folytatta: "A csaló versenyzők nem csak ellenfeleikkel szemben sportszerűtlenek, hanem a nézőkkel és a szponzorokkal szemben is".

A szigetországi sztár néhány nappal azután tette közkinccsé gondolatait, hogy Victor Conte, a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű mesterséges doppingszert kifejlesztő laboratórium (BALCO) vezetője megdöbbentő nyilatkozatot adott az ABC televíziónak. Azt állította, hogy Marion Jones, a háromszoros olimpiai bajnok amerikai sprinter többször előtte adta be magának a növekedési hormont. Conte elmondása szerint a 2000-es sydneyi játékok előtt kezdték meg a kúrát, s a későbbiekben is folytatták.