Nyolc évre tiltották el a doppingoló világbajnokot

MTI
2004.12.11. 15:51
Az Észak-Amerikai Sportdöntőbíróság nyolc évre eltiltotta Michell Collinst, a 200 m-es síkfutás 2003-as fedettpályás világbajnokát, mert bizonyítottnak látta, hogy éveken keresztül doppingolt.

Az ítélet indoklása szerint a 33 éves sprinter tetrahidrogesztrinont (THG), EPO-t, valamint tesztoszteron és epitesztoszteron krémeket használt, a szereket pedig a THG-t kifejlesztő BALCO laboratóriumtól kapta.

Collins ezzel az első sportoló, akit a tavaly kirobbant THG-botrányban pozitív doppingteszt nélkül ítéltek el jogerősen. Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) ugyan szeptemberben négy évre eltiltotta Alvin Harrisont, a férfi 400 m-es síkfutás sydneyi ezüstérmesét, aki szintén soha nem adott "hibás" mintát, de ő még fordulhat a Sportdöntőbírósághoz.

Collins és Harrison mellett az USADA Tim Montgomery-t, a férfi 100 m világcsúcstartóját és a váltóban olimpiai bajnok Christy Gainest is közvetett bizonyítékok alapján vádolja THG és más tiltott szerek használatával, azonban az ő ügyük még folyamatban van.