Ha hétvégéig nincs döntés, elmarad az NHL teljes szezonja

MTI
2005.02.10. 11:42
Ha a hét végéig sem tudnak megegyezni az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) egymással bérvitában álló főszereplői, a klubtulajdonosok és a játékosok, törlik a teljes 2004/05-ös szezont. Ezt Gary Bettman, az NHL első számú vezetője jelentette be.

Bob Goodenow, a hokisok érdekvédelmi szervezetének (NHLPA) igazgatója szerint lehetséges az egyezség, viszont nem lesz könnyű. A két fél jelenleg folyamatosan tárgyal.

A liga vezérkara ezúttal az NHLPA korábbi, luxusadóra és általános, 24 százalékos fizetéscsökkentésre vonatkozó javaslatát "finomítaná". Amennyiben létrejön a megállapodás, az alapszakasz az eredetileg kiírt 82 helyett 28 mérkőzést tartalmazna klubonként. Ha nem, akkor az NHL lesz az első tengerentúli liga, amelyben bérvita miatt egy komplett idényt törölnek.

A kényszerszünet 147 napja tart, eddig az 1230 alapszakasz-találkozóból 813 maradt el, és a hagyományos All Star-gálát sem tartják meg.

A mostani idényben eddig 378 olyan játékos jött át Európába, aki tavaly még a tengerentúlon kereste kenyerét. Az "exodus" érinti Magyarországot is: a Ferencváros megszerezte Rob Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) és unokatestvére, Jason Strudwick (New York Rangers) játékjogát, míg az NHL-es múlttal nem rendelkező, ám a profiligában szereplő St.Louis Blues alkalmazta Szuper Levente a Dunaújvárosi AC-Invitelt erősíti.