Új pontrendszer léphet életbe a tornában

MTI
2005.02.24. 14:36
Új, az eddigi maximális tízest megszüntető pontrendszer bevezetésére tett javaslatot a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) technikai bizottsága. A módosítás elfogadásáról a FIG április végi, budapesti tanácskozásán döntenek.

Karácsony István, a FIG technikai bizottságának magyar tagja elmondta, a 2006-tól bevezetendő elképzelés szerint a versenyzők gyakorlatának értéke két osztályzatból tevődne össze. Az első értéket a gyakorlat tíz legnehezebb elemének nehézsége alapján az úgynevezett A-zsüri állítja ki. Arról még nem született döntés, hogy egy-egy elem milyen értéket képviseljen, de az biztos, hogy a nehéz vagy nagyon nehéz elemek egymásutánisága bónuszpontokat ér majd.

Emellett a B-zsüri 10 pontból kiindulva levonással bünteti a rontásokat, de minden hiba kétszeres szorzót kapna, vagyis - amint Karácsony kiemeli - nem érné meg jelezni egy kizárólag nehéz elemet tartalmazó gyakorlat előadását, mert ha valaki ezt nem képes teljesíteni, akkor túl nagy lenne a pontlevonás.

"Ha egy klasszis versenyző a tíz legerősebb elemre kapna az A-zsüritől például 4,5 pontot, és keveset ront, vagyis a B-zsüri a 10 pontjából nem von le sokat, mondjuk csak 1,2 pontot, akkor a végösszeget tekintve - 4,5 plusz 10, mínusz 1,2 pont, vagyis - 13,3 pontot ér a gyakorlat" - vázolt föl egy lehetséges verziót Karácsony. Hozzátette: mivel így most már felfelé "nyitott" a pontszám, ezért lehetőség lesz rekordok nyilvántartására is.

Az új rendszert azért dolgozták ki az illetékesek, mert az athéni ötkarikás játékokon több vitatott értékelés született, amelyek utóbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is megütközést keltettek.

A közelmúltban hasonló reformra szánták el magukat a műkorcsolya irányítói is, miután a 2002-es téli seregszemlén botrányos körülmények között ért véget a párosok küzdelme.