Lázár kaphatja a tavalyi négyesfogathajtó-vb aranyérmét

MTI
2005.03.01. 12:59
Tovább húzódik a tavalyi kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon győztes Michael Freund doppingügye, ami magyar szempontból azért érdekes, mert ha a német klasszist megfosztják aranyérmétől, a mögötte második helyen végzett Lázár Zoltán lesz a világbajnok.

A magyar hajtó arról számolt be az MTI érdeklődésére, hogy tudomása szerint a nemzetközi szövetség (FEI) doppingbizottságának vezetője - vélhetően a sportágat sújtó számos pozitív doppingteszt hatására - lemondott, így előbb a testület új elnökét kell megválasztani, s csak azután születhetnek határozatok a különböző doppingügyekben, köztük Freundéban.

A magyarországi vb-n Freund Mary nevű lovának szervezetében az A- és B-próba egyaránt kimutatta a nyugtatóként használt valériánsavat.

"Ilyen esetekben mindig elmarasztaló ítélet szokott születni. Csak hibás eljárás esetén ejtenék az ügyet, de erről nincs szó. Freund szerint a vb istállójában megevett szénában lehetett a tiltott szer, ám az ilyen jellegű magyarázatokat egyszer sem követte felmentő határozat" - mondta korábban Fugli Károly, a honi lovasszövetség főtitkára, aki szerint elképzelhetetlen, hogy a négylábú szervezetébe a vb-n került volna a tiltólistán lévő szer. A nemzetközi szövetség állásfoglalásában is az áll, hogy kiváló volt az istálló biztonsága és illetéktelen személy oda nem léphetett be. Lázár csapatban Dobrovitz Józseffel és Kecskeméti Lászlóval világbajnok lett.