Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Horvát szurkolók támadtak szerbekre Zágrábban

MTI
2005.03.14. 17:27
A szerb legfelsőbb bíróság egyik bírája és három szerb újságíró is megsérült azokban a támadásokban, amelyeket Zágráb különböző pontjain intéztek ellenük horvát vandálok. A hétvégi cselekményekhez a sport szolgáltatta az apropót a szélsőségeseknek, akik két szerb-montenegrói együttes, a belgrádi Partizan kézilabda-, és a Hemofarm kosárlabdacsapatának vendégszereplését kihasználva követték el brutális akcióikat.

Horvát rendőrségi források szerint egy tizenöt fős csoport botokkal esett neki annak a belgrádi rendszámú autóbusznak, amely Szerbia és Montenegró igazságügyi miniszterét és az ottani legfelsőbb bíróság hat tagját szállította. A hivatalos látogatáson levő delegáció buszának egyik ablaka betört, s a szétrepülő szilánkok megsebesítették az egyik bírót. A tettesek még a rendőrök kiérkezése előtt elillantak.

A horvát főváros egy másik részében szerb újságírók estek áldozatául az erőszaknak. Autójuk a közlekedési lámpa pirosa előtt várakozott, amikor az őket követő három horvát kocsi botokkal felfegyverkezett utasai rájuk rontottak. Két újságíró megúszta könnyebb sérülésekkel, harmadik társuknak azonban eltörött az állkapcsa, őt meg kellett műteni. A rendőrök két támadót elfogtak, két másikat pedig sikerült azonosítaniuk.

Egy harmadik hasonló vandál cselekményről is érkezett hír Zágrábból: a Partizan Beograd szurkolóit, illetve a meccsről tudósító újságírókat szállító két buszt italosüvegekkel dobálták meg horvát drukkerek, szerencsére ennél az esetnél a vendégek közül senki sem sérült meg.