Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tíznapos eltiltást kapott egy doppingoló amerikai baseballos

MTI
2005.04.04. 11:59
Doppingolás miatt tíznapos büntetést kapott Alex Sanchez, a Tampa Bay Devil Rays baseballosa, aki jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Ő az első, aki az észak-amerikai profiliga (MLB) új doppingszabályzata alapján fennakadt a vizsgálaton, és nyilvánosságra hozták a nevét. A 28 éves kubai játékos szervezetében szteroidot vagy egyéb tiltott teljesítményfokozót találtak. (A klubtulajdonosok és a játékosszervezet közötti szerződés alapján nem nevezik meg, pontosan mit használt a vétkes.)

"Egy tejből és vitaminokból álló készítményt ittam. Mivel nem doppingoltam, fellebbezek" - fogalmazott Sanchez, aki 11 éve egy bárkán szökött el hazájából, majd 16 hónapot töltött menekülttáborban és csak most márciusban találkozhatott először 1994 után édesanyjával és testvérével.

Az MLB azután szigorított korábbi, nemzetközi szinten elfogadhatatlan doppingszabályzatán, hogy az amerikai kormányzat is sürgette, a liga lépjen fel komolyabban a tiltott szerek használata és használói ellen. Az első lebukás utáni tíznapos eltiltás és név szerinti említés "jelentős" fejlődésnek tekinthető, hiszen eddig csak figyelmeztették a doppingolót.

Az MLB-ben az alapszakaszban 162 mérkőzést játszanak, s tíz nap alatt 6-8 összecsapáson szerepel egy csapat. A Tampa Bay magyar idő szerint kedden hajnalban kezdi meg a szezont.