Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Amerikában is bevezetik a WADA-kódexet

MTI
2005.04.06. 17:20
Az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) után az Egyesült Államok kongresszusa a többi bajnokságot is kötelezi arra, hogy vegye át a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexét.

A honatyák írásos felszólítást intéztek a férfi teniszezőket tömörítő ATP, a jégkorongliga (NHL), a kosárlabda-bajnokság (NBA), a futball-liga (MLS), illetve a kerékpársport és az atlétika irányítóihoz, hogy adjanak tájékoztatást a tiltott szerek listájáról, illetve szűréséről.

Az amerikaifutball-szövetség (NFL) már a múlt héten kapott hasonló utasítást, miután doppinggyanúba keveredett a tavaly döntős Carolina Panthers három játékosa. Az NFL vezetői ígéretet tettek arra, hogy szigorítják az ellenőrzést, sőt - ha a játékosok szakszervezete is beleegyezik - a jövőben növekedési hormonokat is keresnek a leadott mintákban.

Az MLB-ben elvégzett korábbi vizsgálaton 38 baseballozó akadt fenn, köztük egy igazi sztár, a Tampa Bay Devil Raysben alapembernek számító Alex Sanchez is.

A WADA-előírások alapján a sportoló első vétség esetén kétéves eltiltást kap, a következő pozitív mintaadás pedig örökös "száműzetést" ér, és csak rendkívüli esetben lehet eltérni a szankciók mértékétől.