Rajtol a salakmotoros idény

MTI
2005.04.15. 15:26
A hét végén az egyéni bajnokság nyitófordulójával kezdődik a honi salakmotoros versenyidény.

A három fordulóból álló sorozat első állomásán, szombaton 15 órától a debreceni Gázvezeték utcai salakstadionban tizenegy hazai, illetve öt külföldi vaspapucsos küzd a bajnoki pontokért.

A pilóták új lebonyolítású szisztéma szerint küzdenek meg egymással, a 20. futam után ugyanis - amikor már mindenki megmérkőzött mindenkivel - a legjobb négy versenyző újra csatába száll. A legjobbak futamában az első helyezett 18 ponttal, a második 16-tal, a harmadik 15-tel, míg a negyedik 14-gyel gazdagodik. Azok a versenyzők, akik nem jutottak be a döntőbe, a 20 futamban gyűjtött pontszámot kapják meg.

A bajnokság legnagyobb favoritja a szlovén, de magyar licences Matej Ferjan, aki az elmúlt két évben begyűjtötte a bajnoki aranyat. Legnagyobb riválisa Tihanyi Sándor, Magosi Norbert, Stefáni Attila és Szatmári László lehet.

A hazai csapatbajnokság egy héttel később Miskolcon rajtol, ahol négy gárda - két debreceni, a Simon & Wolf SC és a Volán-Ice-Star, a borsodi Speedway Miskolc, illetve a nyírségi Brill-Car Motorsport Club - száll harcba az aranyéremért. A négyfordulós bajnokságban négyfős gárdák vesznek részt, a szabályok szerint az alakulatokat legalább két magyar versenyző, illetve legfeljebb két külföldi pilóta alkothatja.

A hét magyar bajnoki viadal mellett két egyéni Európa-bajnoki, illetve két meghívásos nemzetközi derbit is rendeznek Magyarországon.