Gerzson
-3 °C
3 °C
Kékesi Márton
ma 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Két évre tiltották el az olimpiai bajnok kerékpárost

MTI
2005.04.19. 09:50
Az Észak-Amerikai Sportdöntőbíróság doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtotta Tyler Hamilton olimpiai bajnok kerékpárost. A szeptemberi spanyol körversenyen, a Vueltán lebukott klasszisnál egy hónappal korábban, az athéni játékokon elvégzett vizsgálat vérátömlesztésre utaló nyomokat talált, a B-próba viszont ezt nem tudta igazolni, mert az újabb ellenőrzésénél a mintában már nem lehetett megtalálni vörösvértesteket, ezek ugyanis a helytelen fagyasztás miatt időközben elpusztultak. Mivel így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csalt, ezért megtarthatta érmét. Az Orosz Olimpiai Bizottság ezért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, hogy az eredetileg második Vjacseszlav Jekimov kapja meg a medált.

Darryl Seibel, az Egyesült Államok ötkarikás bizottságának szóvivője nem kommentálta Hamilton büntetését, az orosz beadványról pedig csak annyit mondott, hogy nem tudja, milyen stádiumban van.

A hatszoros Tour de France-győztes Lance Armstrong korábbi csapattársát - aki "főnökét" segítve, törött kulcscsonttal is negyedik lett a 2003-as franciaországi viadalon - novemberben rúgta ki a Phonak, miután a nemzetközi szövetség az istállónál felmerült három doppingeset miatt megtagadta a versenyengedélyek kiadását a Pro Tour-sorozatra.

A 2007. április 17-ig eltiltott Hamilton mindvégig tagadta bűnösségét, hangsúlyozva: sosem kockáztatná saját vagy családja egészségét az élsport kedvéért.