Egyedülálló bokszlexikon jelent meg

MTI
2005.05.10. 14:33
Már a boltokba Kálló László A profi boksz nagyjainak lexikona című könyve, amely igazi hiánypótló alkotás. A 412 oldalas mű keddi sajtótájékoztatóján a szerző elmondta, tíz év kutatómunkája fekszik a könyvben, amelyben valamennyi komolyabb öklözőt bemutatja röviden a "kesztyűs korszak" kezdetétől, azaz 1884-től egészen 2004 végéig.

Kálló László kiemelte, "ezer helyről" kellett összegyűjtenie az információkat, mivel Magyarországon szinte semmilyen anyagot nem talált, így sokat köszönhet külföldi barátainak, akik segítségére voltak.

A 4350 forintért megvásárolható lexikon a négy legnagyobb szervezet (WBC, WBA, IBF, WBO) 450 világbajnokával ismerteti meg az olvasót, 370 bajnokról fényképet is közöl, de az emlékezetes, legendás mérkőzések felidézését sem mulasztja el. A legsikeresebb, legtehetségesebb magyarokkal külön fejezetben foglalkozik, valamint tíz egyedülálló statisztikai táblázatot is közre ad.

Kovács István, korábbi profi világbajnok szerint fontos, hogy a lexikon által mindenki, akit érdekel a sportág, megismerkedhet a - sokaknak ismeretlen - régmúlt jelentős versenyzőivel. A mű egyik előszavának szerzője hangsúlyozta, a magyarokról szóló külön részből pontosan kiderül, jelenleg ki, melyik szervezet világbajnoka.

Ifj. Papp László örvendetesnek tartaná, ha minden egyesület beszerezne egy példányt a könyvből, s azokat végiglapoznák tanítványaikkal, mert szerinte a fiatalok már a közelmúlt meghatározó bokszolóival sincsenek tisztában, amit szomorúnak tart.