Csehország is a jégkorong-vb döntőjében

MTI
2005.05.14. 23:48
A címvédő Kanada után Csehország jutott az ausztriai jégkorong-világbajnokság vasárnapi fináléjába, miután a szombati elődöntőben hosszabbítás után legyőzte az utóbbi két évben ezüstérmes Svédországot.

Már a kezdetektől hatalmas iramot diktált mindkét csapat, minden támadás veszélyt jelentett. A kapusok, Lundqvist és Vokoun sziporkáztak, és nem lehetett túljárni az eszükön. A játékrész utolsó másodpercében a korong a svéd kapuba került, azonban a videóbíró alapján egyértelmű volt, hogy Cajanek szándékosan rúgta a gólvonal mögé.

A 32. percben Norström távoli lövése kivágódott Vokounról, és Höglund estében az üres kapuba helyezett. A rivális tovább fokozta a sebességet, és egy parádés góllal gyorsan egyenlített. Sykora keresztpasszát Hlvac elengedte Cajaneknek, aki az átvétel után hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba. Tíz másodperc múlva fordíthattak volna a csehek, de Hemsky az oldalhálót találta el.

A harmadik harmad elején újabb svéd emberelőny maradt ki, és ezt góllal büntette a rivális, majd Henrik Sedin a kapu mögül, a háta mögött, a lába között adott középre ikertestvérének, Danielnek, aki az elfekvő Vokoun fölött lőtt a léc alá.

Jött a hirtelen halál, amelynek 6. percében Dvorak egy hátvéd lába között, a semmit sem látó kapus feje mellett lőtt olyan gólt, hogy a korong azonnal kivágódott a hálóba elhelyezett kameráról.