A török olimpiai bajnok visszautasítja a doppingvádakat

MTI
2005.05.27. 16:42
Halil Mutlu háromszoros olimpiai aranyérmes török súlyemelő tagadja, hogy tudatosan doppingolt volna az áprilisi Európa-bajnokságot megelőzően.

Mutluról szerdán jelent meg a török sajtóban az, hogy az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon használata miatt rajtavesztett a tavaszi szófiai kontinenstalálkozón, ahol egyébként a 62 kg-os kategóriában szakításban, lökésben és összetettben is Eb-győztes lett.

"Nem vagyok ostoba, hogy doppingoljak! Mért is tettem volna, ráadásul tudva azt, hogy úgyis ellenőrizni fognak, ahogy minden versenyem előtt teszik? Én nem fogom elárulni országomat" - jelentette ki Mutlu pénteki ankarai sajtótájékoztatóján, a helyszíni beszámolók szerint könnyeivel küszködve.

A tavaly Athénban 56 kg-ban olimpiai bajnok súlyemelő orvosa szerint elképzelhető, hogy Mutlu saját szervezete termelhette a kimutatott férfihormont, de lehet, hogy étellel került be a tiltott szer, esetleg - amint az török lapokban már találgatásként megjelent - a sérülésére szedett gyógyszer tartalmazhatta a meg nem engedett anabolikumot.

Mindenesetre Kaya Livanelioglu doktor közölte, hogy a török szövetség kéri a második doppingpróbát is. Ha vétkesnek bizonyul, Mutlu kétéves eltiltással számolhat.