Dennis Rodman is benevez a feleségcipelő-világbajnokságra

MTI
2005.06.01. 16:51
Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) egykori, 2000-ben visszavonult fenegyereke is benevezett a júliusi, finnországi feleségcipelő-világbajnokságra.

A különleges verseny távja hagyományosan 253 méter és 50 centiméter, s a "nej" a minél gyorsabb sebesség elérése céljából fejjel lefelé utazik "férje" hátán. Az idézőjel azért szükséges, mert a pároknak nem kötelező hitvesi viszonyban lenniük egymással, például a 44 éves, még facér Rodman is "kölcsönözni" fog egy feleséget a július 1-2-én sorra kerülő vb-re.

A Helsinkitől 570 kilométerre északra fekvő Sonkajarvi állandó helyszíne a viadalnak. Helyi szájhagyomány szerint a verseny eredete az 1800-as évekbe nyúlik vissza, amikor a faluban divat volt a feleségrablás. Mostanra az esemény nemzetközivé vált, és az érdeklődés is jócskán megnövekedett iránta.

Időközben a szabályokat úgy igazították, hogy a küzdelem minél izgalmasabb legyen. A cipelt nőnek például ma már legalább 49 kilogrammot kell nyomnia és 17 évesnek kell lennie.

A versenycsúcsot az észt Margo Uusorg és Birgit Ulricht tartja 55.5 mp-cel.