Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Felfüggesztett börtönbüntetés kapott a síbalesetet okozó edző

MTI
2005.06.14. 15:30
Három hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre és fejenként ötezer eurós bírság befizetésére kötelezte Annecy bírósága Xavier Fournier edzőt és David Fine indítót, akiket felelősnek talált Régine Cavagnoud szuper-óriásműlesikló világbajnok 2001. október 29-i halálos balesetének ügyében.

A francia síelő egy ausztriai edzésen, a Pitztaler-gleccseren Markus Anwander német utánpótlásedzővel ütközött, mindkettőjüket életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Két napig küzdöttek Cavagnoud életéért, de már nem tudták megmenteni, Anwander viszont - noha két hétig kómában volt - azóta teljesen felépült.

A mostani bírósági határozat alapján Fournier és Fine hibázott, amikor nem figyelmeztette Cavagnoud-t, hogy pályafelújítás miatt szünetel a tréning.

"Markus Anwander viszont nem követett el hibát, úgy viselkedett, mint egy gyalogos az átkelőn, amikor piros a lámpa az autóknak. Célszerű ugyan balra és jobbra nézni, hogy nem jön-e mégis valami, de ha ezt nem teszi meg az ember, az nem róható fel neki" - áll többek között az indoklásban.

Az eset után Ausztriában is nyomozás indult gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, de az eljárást 2002 júniusában beszüntették.