Rendben zajlanak a 2008-as olimpia előkészületei

MTI
2005.07.19. 09:50
A jelenleg véglegesnek tűnő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzetközi sportági szövetségek által jóváhagyott tervek szerint 31 helyszínen rendezik meg a 2008-as pekingi nyári játékok versenyeit.

Ezek közül tizenegy létesítmény már áll, tizenegyet újonnan emelnek hosszú távú hasznosítási elképzelésekkel, kilenc pedig csak az olimpiára épül. Az edzések lebonyolítására 41 helyszínt jelöltek ki.

Jelenleg az Olimpiai Stadionnál, az olimpiai vizes központban, a lőtéren, a kerékpáros, valamint a kosárlabda csarnoknál, továbbá a tornának és a kézilabdának otthont adó létesítménynél, a mezőgazdasági egyetem birkózást vendégül látó csarnokában és a tollaslabda, ritmikus gimnasztika majdani helyszínén, a műszaki egyetem csarnokában zajlanak munkálatok.

Június utolsó napjaiban kezdődött a birkózás színhelyének a kivitelezése. A 23950 négyzetméter alapterületű csarnok lelátóin nyolcezer néző fér majd el. A létesítmény 2007 augusztusára készül el és az olimpia után a mezőgazdasági egyetem hallgatói mellett a lakosság is igénybe veheti.

A játékokhoz kapcsolódó további létesítmények közül a nemzeti kongresszusi központ, az olimpiai falu és a rádiós, televíziós, valamint sajtóközpont építése is megkezdődött. A tervek szerint 2007 végéig valamennyi olimpiai helyszínt átadják.

A tervezésnél, építésnél a biztonságot, a minőséget, illetve a költségtakarékosságot veszik elsősorban figyelembe a házigazdák. Utóbbi szempont több esetben az eredetileg elgondolt méretek, befogadóképességek csökkentését eredményezte, illetve általánosságban az utóhasznosítási lehetőségek alapos átgondolását vonta maga után.