Megtarthatja olimpiai aranyát az amerikai futóváltó

MTI
2005.07.21. 11:45
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége óvásának, így Jerome Young 1999-es doppingügye ellenére az amerikai 4x400 m-es váltó megtarthatja a sydneyi olimpián szerzett aranyérmét.

A váltó végeredménye 2003-ban kérdőjeleződött meg, amikor - néhány nappal egyéni világbajnoki címének megszerzése után - Jerome Youngról kiderült, hogy 1999-ben doppingoláson érték, ám hazája szövetsége nem büntette meg, sőt, tagja lehetett a játékokon szerepelt csapatnak. A stafétában ugyanakkor csak az elődöntőben futott, a fináléban már nem számítottak rá. A nemzetközi szövetség (IAAF) tanácsa tavaly júliusban Young miatt a teljes csapat eredményét érvénytelennek minősítette.

"A testület döntése szerint, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2000-ben alkalmazott szabályait figyelembe véve, a Sydneyben rendezett olimpia férfi 4x400 m-es váltójának eredménye nem változtatható meg, és csak a staféta egyetlen tagját, Jerome Youngot kell megfosztani érmétől" - áll a CAS indoklásában.

A bíróság hangsúlyozza, hogy az IAAF jelenlegi szabályozása szerint valóban a teljes csapatot ki kellene zárni, ám a sydneyi játékok idején még nem ez a rendszer volt életben.

A döntés értelmében Michael Johnsont, Antonio Pettigrew-t, Alvin és Calvin Harrisont, valamint Angelo Taylort is megilleti az aranyérem.