Olivér
5 °C
8 °C

Bélyeget adtak ki Iharos Sándorról

MTI
2005.08.30. 11:38
Kilencven forintos névértékben Iharos-bélyeget adott ki a Magyar Posta.

Iharos Sándor, a Bp. Honvéd közép- és hosszútávfutója, a világhírű Iglói-mester kiváló tanítványa, pályafutása során 1500 és 10000 méter között hét távon állított fel világrekordot. Ötven esztendővel ezelőtt, 1955-ben 1500 méteren, illetve 5000 méteren a 3:40.8 illetve 13:40.6 perces idejével ámulatba ejtette a világot. Ennek elismeréseként abban az évben a világ legjobbjává választották, amire magyar sportoló esetében azóta sem volt példa.

Kimagasló futóeredményei ellenére nagy világversenyt nem sikerült nyernie: esélyesként, magánéleti okok miatt nem indult például az 1956-os melbourne-i olimpián.

1964-től edzőként dolgozott, és a KSI atlétikai szakosztályának alapítójaként, majd vezetőedzőjeként több magyar bajnokot nevelt. Hosszú betegség után 66 éves korában 1996-ban hunyt el.

A Magyar Posta az egyedülálló pályafutásnak kívánt emléket állítani a bélyeg kiadásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?