Gusztáv
-4 °C
1 °C

Újabb magyar jutott fel 8000 méteres csúcsra

MTI
2005.09.26. 17:08
Hétfő kora reggel Ács Zoltán feljutott a Cho Oyu 8201 méter magas csúcsára. Az ismert magashegyi mászó harmadszor jutott el nyolcezres, Tibet és Nepál határán fekvő csúcsra. A magyar hegymászók közül ez rajta kívül csak Csíkos Józsefnek, Vörös Lászlónak és Erőss Zsoltnak sikerült. Akárcsak a Mount Everest 2002-es megmászásánál Erőss Zsoltnak, most Ács Zoltánnak is oxigénpalackot kellett használnia a csúcs meghódításához. Teljesítményét azonban a szakemberek igen magasra értékelik, ugyanis a csúcstámadást két nappal korábban tervezték, de akkor, már a csúcs közelében a magyar hegymászó visszafordult, hogy segíthessen egy bajba jutott társán, akit szinte a "hátán cipelt" le az alaptáborig.

Ezután indult el az újbóli csúcstámadásra, amelyet nem csak az előző napi megpróbáltatások nehezítették, hanem a rendkívül rosszra forduló időjárás is.

A Cho Oyu-n 1990-ben Csíkos József, Decsi István, Dr. Nagy Sándor, Koncz Ákos, Pajor István, Reinhard Wlasich, Straub József, Szendrő Szabolcs, Tóth Csaba, Várkonyi László és Vörös László járt. 2004-ben Klein Dávid érte el a 8201 méteres magasságot.

Legutóbb Ács Zoltán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Kovalcsikné Bátori Krisztinával együtt, első magyarként járt a Déli Sarkon.

Ács Zoltán már elhagyta az alaptábort, 29-épn érkezik Katmanduba és várhatóan még szeptember utolsó napjaiban hazaérkezik.