Benedek
-4 °C
5 °C

A tőröző Knapek Edina bronzérmes a vívó-vb-n

MTI
2005.10.09. 20:12
Knapek Edina az elődöntőben, kiélezett csatában kikapott a címvédő és olimpiai bajnok olasz Valentina Vezzalitól, így bronzérmes lett a női tőrözők versenyében a lipcsei vívó-világbajnokságon.

Az egyéniben kétszeres olimpiai, háromszoros világbajnok klasszis remek formában tért vissza szülés után, könnyedén nyerve asszóit jutott el a legjobb négy közé. A fináléba kerülésért viszont nagyon meg kellett küzdenie Knapekkel, aki 1-0-ás hátrányt követően 4-2-re elhúzott. A folytatásban aztán fordított az ellenfél, és attól kezdve a magyar vívó ment az eredmény után.

Vezzali szokásához híven rendkívül taktikusan vívott, Knapeknek azonban így is volt esélye az egyenlítésre, az utolsó másodpercekben 7-8-nál folyamatosan támadott, szúrásai azonban érvénytelen felületen landoltak, az utolsó pillanatban pedig a későbbi győztes olasz ért el szerencsésen találatot.

"Jól indult az elődöntő, vezettem, aztán kaptam két olyan találatot, amilyenre álmomban sem gondoltam. Egyszerűen fel sem tételeztem, hogy olyan szituációban el tud találni. Ezt követően támadnom kellett, a vége pedig már lutri volt. Szomorú vagyok, bronzérmem már volt, fényesebbet akartam szerezni" - mondta Knapek, aki 2002-ben volt harmadik.

Az ezúttal legjobban szereplő magyar tőröző egész nap kiválóan vívott - Varga Gabriella 20., Mohamed Aida 33., Varga Katalin 36. lett -, előfordult, hogy szinte reménytelen helyzetből állt fel, és volt olyan is, amikor taktikusan őrizte megszerzett előnyét.

A férfi párbajtőrözők közül Kovács Iván jutott legtovább, ő az elődöntőbe jutásért kapott ki a norvég Claus Moerchtól. A számot az orosz Pavel Kolobkov nyerte.