Történelmi vereség a vívó vb-n

MTI
2005.10.14. 11:18
Rendkívül kellemetlen vereséggel kezdődött magyar szempontból a lipcsei vívó-világbajnokság csapatversenyeinek második napja: a férfi kardválogatott a legjobb nyolc közé jutásért rendezett összecsapáson kikapott a spanyoloktól.

Az egyébként nem rossz vívókból álló spanyol csapat azonban - mint később kiderült - megoldhatatlan feladat elé állította az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsoltot és társait. Pontosabban Nemcsiket és Fodor Kendét, mivel a harmadik csapattag, Decsi Tamás jól vívott, mindhárom asszóját megnyerte.

A fiatal kardozó a találatarányt tekintve plusz nyolccal zárt, amiből viszont következik, hogy a másik két vívó gyakorlatilag teljesen eredménytelenül mozgott a páston. Fodor két asszót vesztett, egyet nyert, összességében hárommal kevesebb tust adott, mint amennyit kapott, míg Nemcsik mindhárom párharcát elvesztette és mínusz nyolccal fejezte be szereplését.

Noha jórészt az eksztázisban vívó, a végén feszültségükben már reklámtáblákat rugdosó, ugrándozó spanyolok vezettek, az utolsó asszóra Fodor - aki éppen akkor nyerte egyetlen csatáját - 40-39-cel adta át a stafétát Nemcsiknek. Az olimpiai ezüstérmes előbb növelte az előnyt, majd simán kikapott Martitól.

Az ibériaiak közül többen sírva fakadtak örömükben, ami ugyancsak jelzés arra nézve, hogy mennyire váratlan eredmény született.

Eredmény a 16 között:
Spanyolország-Magyarország 45-42
(Decsi: plusz 8, Fodor: mínusz 3, Nemcsik: mínusz 8, Lengyel Balázs tartalék volt)