Keleti Ágnes megörökítette kéznyomát a Sportcsillagok Falán

MTI
2005.10.21. 15:47
A magyar tornasport egyik legnagyobb alakja, az ötszörös olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok Bíróné Keleti Ágnes örökítette meg kéznyomát és aláírását pénteken a Magyar Sportcsillagok Falán.

A jeles esemény egy nagy találkozással vette kezdetét, a kiváló sportolónőt a Nemzet Színésze, barátja, Kállai Ferenc köszöntötte. Ezt követően Szabó András, a Magyar Torna Szövetség elnöke méltatta az ünnepeltet.

"Óriási megtiszteltetés ez számomra. Mindig szeretek visszatérni Magyarországra, hiszen ez az én szülőotthonom. Annak idején itt kezdtem tornázni, és még a nehéz időkben is segítettek" - mondta a 84 éves Keleti Ágnes, aki először az 1952-es helsinki olimpián műszabadgyakorlatban nyert aranyérmet, majd négy évvel később Melbourne-ben felemáskorláton, gerendán, műszabadgyakorlatban és kéziszercsapatban is a nyakába került a legfényesebb medál.

Ausztráliából már nem tért haza a sportolónő, egy évvel később pedig Izraelben telepedett le, ahol az ottani tornasport szülőanyjának tekintik. 1958 és 1980 között az izraeli válogatott szövetségi kapitánya volt.

A Keleti Ágnessel 135-re emelkedett azon világhírű magyar sportolók száma, akik elhelyezték kézlenyomatukat a Hemingway Alapítvány gondozásában létrehozott Magyar Sportcsillagok Falán. A Pizza Hut Étteremben lezajlott tenyerelés után a lenyomatok a Testnevelési Főiskola aulájába kerülnek.