Ágnes
-1 °C
2 °C

Braun Ákos az év európai dzsúdósa

MTI
2005.12.05. 17:12
Az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU) moszkvai kongresszusán az idén világ- és Európa-bajnoki aranyérmet nyert Braun Ákost választotta az év legjobbjává. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója az EJU tiszteletbeli alelnöke lett. A 27 éves paksi Braun holtversenyben végzett az első helyen az ugyancsak mindkét eseményen diadalmaskodó, orosz Alekszandr Mihalinnal.

"Kovács Anti kapott ilyen elismerést még 1993-ban, nem is gondoltam, hogy létezik még ez a díj. Mindenesetre nagyon jólesik, és természetesen óriási megtiszteltetés" - mondta az MTI-nek a 73 kg-os kiválóság, hozzátéve: néhány napja jött haza Taskentből, ahol díszvendégként részt vett a kuras-világbajnokságon. "Ez az ott rendkívül népszerű sportág hasonlít a dzsúdóhoz, egyszer magam is nyertem egy bronzérmet, de most csak küldöttségvezetőként voltam jelen. A velem tartó három versenyző azért kitett magáért, Perge Ilona például aranyérmes lett 48 kg-ban. Csodálatos hetet töltöttünk Üzbegisztánban, a házigazdák tejben-vajban fürösztöttek bennünket."

Az EJU-kongresszushoz kapcsolódó hír, hogy - miután Vlagyimir Putyin orosz államfő tiszteletbeli elnök lett - tiszteletbeli alelnökké nevezték ki Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, akinek vállalata az európai szövetség kiemelt támogatója.

Ugyancsak magyar sportdiplomáciai siker, hogy az olimpiákon és vb-ken is szerepelt Vági Miklóst beválasztották az EJU bírói bizottságába.