Géza
-12 °C
-4 °C

Tíz magyar kvóta már biztos a téli olimpián

MTI
2005.12.23. 15:16
Eddig tíz magyar versenyző szerzett kvótát a február 10. és 26. közötti torinói téli olimpiára, optimális esetben a létszám elérheti a huszonhármat - hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki budapesti csapatgyűlésén.

Öt műkorcsolyázó (két női, egy férfi és két jégtáncos), négy rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint egy sífutó biztosan szerepelhet az ötkarikás játékokon, a többieknek (bob, szánkó, hódeszka, gyorskorcsolya, alpesi sí, női sífutás és sílövészet) legkésőbb január végéig kell megszerezniük az indulás jogát. Van olyan magyar gyorskorcsolyázó, Tóth Ágota, aki ugyan teljesítette a szintidőt 1000 méteren, de ezt olyan sokan érték el, hogy a sportági nemzetközi szövetség létszámkorlátozásra kényszerül.

Molnár Zoltán ügyvezető igazgató, csapatvezető kitért arra, hogy ez lesz az első olimpia, amikor a magyar küldöttséget három faluban szállásolhatják el. Torinóban a műkorcsolyázók, a rövidpályás gyorskorcsolyázók és a gyorskorcsolyázók, a várostól 104 km-re fekvő Sestriere-ben az alpesi síelők, a sífutók, bobosok és szánkósok, míg a központtól 93 km-re található Bardonecchiában a sílövők és hódeszkások lakhatnak majd.

A delegáció öt különféle időpontban (február 3., 6., 9., 10. és 14.) indul Milánóba repülővel, és onnan busszal éri el Torinót. A közös visszautazás február 27-én lesz.

Az ünnepélyes eskütételre és a csapatnévsor jóváhagyására január 28-án, a MOB közgyűlésén kerül sor. Az adidas által biztosított formaruhákat január végén lehet átvenni. Tállay András csapatorvos azt is bejelentette, hogy még az elutazás előtt minden olimpikon legalább egyszer átesik doppingvizsgálaton.