Klein Dávid ismét a Mount Everestre készül

MTI
2006.03.27. 14:47
Klein Dávid hegymászó amerikai társával oxigénpalack és teherhordók nélkül indul a Mount Everest meghódítására szombaton - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

A világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8850 méteren fekvő Csomolungmát eddig még senki sem érte el oxigénpalack nélkül: 2002-ben Erőss Zsolt ugyan elérte a tetőt, de oxigénpalackkal.

Klein Dávid négy 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett részt, hat különböző expedícióban. Rossz idő, illetve fagysérülés miatt ötször visszafordult, de a Gasherbrum (8035 méter) és a Cho Oyu (8201 méter) csúcsokat megmászta. A Mount Everesten 2005. tavaszán 8500 méterig jutott, de a cél előtt egy vihar megállította és feladta a küzdelmet.

Klein Dávid társa Joby Ogwyn lesz, aki eddig hat nyolcezer méteres csúcs megmászásában vett részt, és négyre fel is jutott. Az AHICO Everest Expedíciót a Himalája tavaszi mászó szezonjában, a monszun beállta előtt kísérli meg a két hegymászó.

A hegycsúcsra két bejáratott (normál) útvonal vezet fel, az északi (Tibeti), és a déli (Nepáli) út. Klein Dávid tavaly a déli úton próbálkozott, idén az északin indul el. Az expedíció előreláthatólag két hónapig tart majd.