Ötödik helyek a sakkolimpián

MTI
2006.06.04. 16:37

A magyar női válogatott magabiztosan nyerte utolsó találkozóját, ezzel negyedik kiemeltként az ötödik helyen végzett a torinói sakkolimpián. Akárcsak nagy bravúrral a tizenhatodikként rangsorolt férfi együttes, amely a zárónapon remizett a végső győztes örményekkel.

A hölgyek Görögország csapata ellen ültek asztalhoz a 13. fordulóban, és a vietnamiból magyarrá lett Hoang Thanh Trang, valamint Gara Anita világossal aratott győzelmével, illetve Vajda Szidónia sötéttel elért remijével 2,5-0,5-re győztek. Az aranyérmet az ukránok (29,5 pont) nyakába akasztották, a második helyen az oroszok (28), a harmadikon a kínaiak (27,5), a negyediken az amerikaiak (24,5) végeztek. Horváth József gárdája az amerikaiakhoz hasonlóan 24,5 pontot szerzett, de a Bucholz-értékszámítás alapján az ötödik helyre szorult.

A férfiaknál az örmények elleni találkozó mind a négy partija remivel végződött: Almási Zoltán és Berkes Ferenc a sötét, Gyimesi Zoltán és Balogh Csaba pedig a világos bábukat vezette. A 2-2-es végeredmény azt jelentette, hogy az utolsó kört az élről kezdő rivális megőrizte előnyét és 36 ponttal olimpiai bajnok lett. Az ezüstérmet Kína (34), míg a bronzot az Egyesült Államok gárdája szerezte meg. A magyarok 32,5 ponttal a 33 pontos Izrael mögött az ötödik helyen zártak, a nagy esélyes oroszok (32) óriási meglepetésre csak a 6-10. helyen végeztek.