A NOB-elnökkel találkoznak a két Korea képviselői

MTI-Hina
2006.08.29. 12:50
Az ITAR-TASZSZ úgy értesült, hogy a Koreai NDK és a Koreai Köztársaság képviselői e témában ülnek össze egyeztetni szeptember első napjaiban a svájci Lausanne-ban, a NOB főhadiszállásán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével, Jacques Rogge-gal.

Észak- és Dél-Korea korábban már elvi megállapodásra jutott a közös csapat létrehozásáról, amely két év múlva a pekingi ötkarikás játékokon indulna, de már az idén decemberben bemutatkozna a katari fővárosban esedékes Ázsiai Játékokon. Az elvi egyezséget azonban nem követte végleges gyakorlati alku is: Phenjan és Szöul tudniillik nem tudott zöldágra vergődni az ügyben, hogy milyen összetételű legyen a tervezett közös koreai csapat.

A KNDK álláspontja szerint mindkét fél ugyanakkora sportolói "részesedéshez" jutna, míg a Koreai Köztársaság azt a nézetet vallja, hogy az egységes válogatottat eredményességi alapon kell összeállítani, vagyis akár északi, akár déli illetőségű a versenyző, akinek jobb az eredménye, az kerüljön be.

Rogge a maga részéről már levélben is szorgalmazta, hogy a felek jussanak végre egyezségre és alakítsák meg közös csapatukat. Mivel ez nem történt még meg, afféle döntőbíró szerepkört vállalva tanácskozik majd a jövő héten előbb külön-külön Észak- és Dél-Korea képviselőivel, majd háromoldalú megbeszélések következnek a remélt végleges megállapodás érdekében.