Valér
-2 °C
0 °C

Újabb doppingesetek derültek ki a súlyemelő-Eb után

MTI
2006.09.13. 19:17

A L'Equipe szerint két pozitív eset volt a súlyemelők májusi, lengyelországi Európa-bajnokságán, s a francia lap úgy tudja, hogy még további tíz doppinggyanús eset végére sem került pont. A szerdai közlés szerint a román Ninel Miculescu és az azeri Nizami Pasajev bukott meg szteroidhasználat miatt, előbbi a 69 kg-os kategóriában volt Eb-ezüstérmes, utóbbi pedig megnyerte a 94 kilósok versenyét, most azonban kizárás és kétéves eltiltás fenyegeti őket a nemzetközi szövetség, az IWF részéről.

A L'Equipe megemlíti, hogy a B kontroll megerősítő végeredménye esetén ketten, a fehérorosz Henadzi Aliascsuk és az örmény Asot Danieljan - mint visszaesők - azzal kénytelenek számolni, hogy örökre leparancsolják őket a súlyemelő-pódiumról.

A wladislawowói Eb-n levett mintákat a kölni, nemzetközileg hitelesített laboratóriumban analizálják, ahol - a hírügynökségi jelentés szerint - olyan ellenőrzési metódust alkalmaznak, amely akár több hónapra visszamenőleg is ki tudja mutatni, ha valaki a doppinglistán szereplő, nem megengedett teljesítménynövelőt használt.

A L'Equipe meg is nevezi a B próba eredményére még váró súlyemelőket, akik között három orosz is akad: Vlagyimir Szmorcskov, Dmitrij Voromin és Valentyina Popova, továbbá a román Florin Veliciu, a moldovai Alexandru Bratan, az azeri Natig Hasanov, az ukrán Olekszij Kolokolcev és a litván Dovile Blazunaite.

A versenyzők mellett akad izgulni valójuk az érintett nemzeti sportági szövetségeknek is, mivel az IWF előírásai szerint egy évre száműzhető az a tagország a versenyekről, amelynek emelői egy idényen belül három pozitív esetet is produkálnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!