Judit
2 °C
7 °C

Hatvanezer dollárt kapnak a pólósok a vb-aranyért

MTI
2006.09.25. 23:38
A vizes sportágakat tömörítő világszövetség, a FINA "elosztotta" a 2007-es melbourne-i vb-re megszavazott pénzeket, s a Büro döntése alapján a csaknem 2 millió amerikai dolláros jutalomalapból az egyéni győztesek 12 ezret, a csapatban aranyérmesek a műúszóknál 30, a vízilabdázóknál pedig 60 ezret kapnak.

A FINA honlapján olvasható lista szerint, amelyet a hétvégi, madridi úszó-világkonferencián fogadtak el, a jövő évi, 12. világbajnokság valamennyi érmesét díjazza pénzzel is.

A szólistáknál a vb-elsőség - az úszóknál, a nyíltvízi úszóknál, a műugróknál és a műúszóknál egyformán - 12 ezer dollárt ér, az ezüstéremért 7, a bronzért 5 ezer dukál. A műúszóknál az egyesek mellett a párosok is ebbe a fizetési kategóriába tartoznak, vagyis a dobogós duettek tagjai egymás között 12, 7 és 5 ezret oszthatnak el. Ugyanitt a csapatok értelemszerűen nagyobb summát kapnak: az elsőnek 30, a másodiknak 25, a harmadik helyezettnek pedig 20 ezer USA-dollár jár.

A vízilabdázóknál - mind a nőknél, mind a férfiaknál - a melbourne-i világbajnokot 60 ezer dollár (közel tizenhárom millió forint -) illeti meg, a döntő vesztesének vigaszdíja 40 ezer, a bronzérmesé 30 ezer. Mindez azt jelenti, hogy a győztes csapat tagjai egymillió forinttal gazdagodhatnak.

A FINA arról is határozott, hogy minden úszóvilágcsúcs 25 ezer dollárt ér. A nagymedencés jutalmakhoz ugyanakkor "hozzáigazították" a rövidpályás versenyek elismeréseit, amennyiben az 50-eshez képest a 25 méteres medencében rendezendő vb-ken az érmek színétől függően a dobogósok 5, 3 és 2 ezer dollárra jogosultak, vagyis a 40 versenyszám medáltulajdonosai együttesen 400 ezer dollárt kapnak, minden egyes "rövidebb" világrekord pedig 15 ezret kóstál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?