Friderika
12 °C
29 °C

Hatvanezer dollárt kapnak a pólósok a vb-aranyért

MTI
2006.09.25. 23:38
A vizes sportágakat tömörítő világszövetség, a FINA "elosztotta" a 2007-es melbourne-i vb-re megszavazott pénzeket, s a Büro döntése alapján a csaknem 2 millió amerikai dolláros jutalomalapból az egyéni győztesek 12 ezret, a csapatban aranyérmesek a műúszóknál 30, a vízilabdázóknál pedig 60 ezret kapnak.

A FINA honlapján olvasható lista szerint, amelyet a hétvégi, madridi úszó-világkonferencián fogadtak el, a jövő évi, 12. világbajnokság valamennyi érmesét díjazza pénzzel is.

A szólistáknál a vb-elsőség - az úszóknál, a nyíltvízi úszóknál, a műugróknál és a műúszóknál egyformán - 12 ezer dollárt ér, az ezüstéremért 7, a bronzért 5 ezer dukál. A műúszóknál az egyesek mellett a párosok is ebbe a fizetési kategóriába tartoznak, vagyis a dobogós duettek tagjai egymás között 12, 7 és 5 ezret oszthatnak el. Ugyanitt a csapatok értelemszerűen nagyobb summát kapnak: az elsőnek 30, a másodiknak 25, a harmadik helyezettnek pedig 20 ezer USA-dollár jár.

A vízilabdázóknál - mind a nőknél, mind a férfiaknál - a melbourne-i világbajnokot 60 ezer dollár (közel tizenhárom millió forint -) illeti meg, a döntő vesztesének vigaszdíja 40 ezer, a bronzérmesé 30 ezer. Mindez azt jelenti, hogy a győztes csapat tagjai egymillió forinttal gazdagodhatnak.

A FINA arról is határozott, hogy minden úszóvilágcsúcs 25 ezer dollárt ér. A nagymedencés jutalmakhoz ugyanakkor "hozzáigazították" a rövidpályás versenyek elismeréseit, amennyiben az 50-eshez képest a 25 méteres medencében rendezendő vb-ken az érmek színétől függően a dobogósok 5, 3 és 2 ezer dollárra jogosultak, vagyis a 40 versenyszám medáltulajdonosai együttesen 400 ezer dollárt kapnak, minden egyes "rövidebb" világrekord pedig 15 ezret kóstál.