Aliz
6 °C
14 °C

Fellebbeznek a pénzbírság ellen a Török GP szervezői

MTI
2006.09.26. 19:13
A Forma-1-es Török Nagydíj szervezői megfellebbezik a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy hete hozott döntését, amely a díjátadón történt politikai incidens miatt ötmillió dolláros büntetést szabott ki az augusztus 27-i viadal rendezőire.

A házigazdák az összeg mérséklését kérik a FIA-tól, amely még sosem foganatosított ilyen súlyos szankciót.

A ceremónián a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság államfője, Mehmet Ali Talat adta át a trófeát az első helyen végzett brazil Felipe Massának.

A ciprusi sziget az 1974-es török invázió óta megosztott. A hadsereg beavatkozása válasz volt a nacionalista görög ciprióták államcsínykísérletére, amelynek célja a sziget Görögországhoz csatolása volt. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot 1983-ban hozták létre, de csak Törökország ismerte el. 2004. április 24-én párhuzamos népszavazást tartottak a görög és török közösségben az esetleges újraegyesülésről. A görög ciprióták háromnegyede nemmel szavazatott az ENSZ-tervre, így 2004. május 1-jén csak a sziget görögök lakta kétharmad része csatlakozott az Európai Unióhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?