Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Vb-elődöntős a férfi kardcsapat

MTI
2006.10.06. 12:46

A csütörtöki férfi párbajtőr csatához hasonlóan drámai körülmények között nyertek a magyar férfi kardozók az olaszok ellen, ezzel bejutottak az elődöntőbe a torinói vívó-világbajnokságon. Az utolsó páros, Nemcsik Zsolt és Luigi Tarantino asszója előtt a házigazdák válogatottja már 40-34-re vezetett, mégis kikapott, a magyar kardozó ugyanis 11-4-re nyert.

Az első és a harmadik párharcot hozták a magyarok, Nemcsik és Decsi Tamás révén, a többit az utolsóig elvesztették. A negyedik pár után 20-19-re még Lontay Balázsék vezettek, ettől kezdve azonban az olaszok vívtak eredményesebben, és egyre növelték az előnyüket. Akkor fordult a kocka, amikor Nemcsik 24-20-nál találatot adott, de a videofelvétel alapján elvették tőle. Így ahelyett, hogy öt tus előnnyel követte volna őt Decsi, folytatnia kellett a küzdelmet. Ellenfele, Aquili vérszemet kapott, a közönség őrjöngött, s a váltásnál már az olaszok vezettek 25-24-re.

Amikor Nemcsik ismét a pástra lépett, reménytelennek látszott a helyzet, de ő nem adta fel. Úgy tűnt, minden akció előtt végiggondolja, mit is akar csinálni. Előbb három tussal közelebb került riválisához, majd fokról fokra dolgozta le megmaradt hátrányát. Tarantino, aki 1998-ban egyéni világbajnok volt, elbizonytalanodott. 41-43, 42-43, majd 42-44 volt az állás, az olasznak ekkor már csak egy tus kellett volna a sikerhez. Ehelyett kétszer Nemcsik akciója volt eredményes. Az utolsó támadást a vezetőbíró Tarantinónak adta, a nézők örömujjongásban törtek ki, Nemcsik pedig kérte a videobírót. Az akció elemzése neki kedvezett, együttes támadás volt. A következő viszont egyértelmű: csak a zöld lámpa gyulladt ki, győztek a magyarok.

Az olimpiai bajnok Aldo Montanót nem nevezték a csapatversenyre.

A magyarok a döntőbe kerülésért a franciákkal vívnak.

Vívó-világbajnokság, férfi kardcsapatverseny:
a negyeddöntőben: Franciaország-Koreai Köztársaság 45-34
Magyarország-Olaszország 45-44
Nemcsik: plusz 8, Decsi: plusz 2, Lontay: mínusz 9, Lengyel nem vívott
Ukrajna-Németország 45-34 Oroszország-Spanyolország 45-30
a 16 között: Magyarország-Fehéroroszország 45-37
Lontay: plusz 8, Nemcsik: plusz 2, Decsi: mínusz 2, Lengyel nem vívott)