Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A Nemzet Sportolója meg akarja menteni a vívóképzést

MTI
2006.10.19. 13:30
Az utóbbi években egyre több szakember panaszkodik arra, hogy szűkül a vívás utánpótlásbázisa. Ezt a folyamatot szeretné megállítani, illetve megfordítani egy, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző nevével fémjelzett kezdeményezés.

A párbajtőr-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy előre tervezhető versenyprogrammal igyekeznek minél több gyereket bevonni a sportágba. A hétvégén, Keszthelyen induló sorozatban a későbbiekben decemberben Debrecenben, januárban Pécsen, márciusban Békéscsabán, áprilisban Budapesten kerül sor párbajtőr viadalra, majd következik az országos döntő.

"Az ötlet nem tőlem származik, egy kicsit átvettem az olasz, a francia, a német rendszert. Az alapprobléma az, hogy ha ötven gyerek vesz részt egy versenyen, abból a fele lemorzsolódik a következő évre, és mire kadett korúak lesznek, már szinte nincs is kikből válogatni. Ezen kell változtatni" - mondta Kulcsár.

A szakember az Olimpici nevű program működtetésére létrehozott egy alapítványt, amely a tervek megvalósításához szükséges hátteret igyekszik megteremteni. A kezdeményezés fővédnökségét két volt vívó vállalta el, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Schmitt Pál MOB-elnök.

"Úgy tűnik, a Magyar Olimpiai Bizottság fog segíteni egy kis összeggel, az egyik vívófelszerelés-gyártó is támogat bennünket. Tárgyaltunk, tárgyalunk polgármesterekkel, hogy ők is érezzék magukénak az eseményeket, s legalább egy terem rendelkezésre bocsátásával segítsenek. A megbeszéléseken velem van Nagy Tímea is, együtt hatékonyabbak vagyunk. Apránként kell összeszedni, amire szükségünk van" - folytatta Kulcsár.