György
16 °C
24 °C

Négy francia hegymászó tűnt el a Himaláján

MTI
2006.11.14. 10:06
Eltűnt négy francia hegymászó a Himalája nepáli területén, miközben egy közel 6000 méteres csúcsot próbáltak megmászni - közölte kedden Franciaország katmandui nagykövetsége.

A grenoble-i csoport október 12-én indult el az 5896 méter magas, a nepáli fővárostól 70 kilométerre északra fekvő Paldor meghódítására és találkozót beszéltek meg november 5-re két francia barátnőjükkel. A négy férfi azonban nem jelent meg a megbeszélt helyszínen. Az egyik nő elmondása szerint a hegymászókat a helyiek utoljára október 13-án látták, amikor öt teherhordó kísérte el őket Syabrubesi várostól a Paldor alaptáboráig.

Valamennyien tapasztalt hegymászók, egyikük hegyi vezetőként is dolgozott. Elegendő élelmiszert vittek magukkal, de tartalékot nem, továbbá műholdas telefonnal rendelkeznek - közölte az egyik barátnő.

A mentőalakulatok szerdán helikopterrel indulnak az eltűntek keresésére, és egy tíz fős csapat elindul a tervezett útjukon.

Nepál minden évben több ezer alpinistát fogad, akiket a világ legmagasabb hegycsúcsai, köztük a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) vonz. Ugyanakkor gyakoriak a balesetek a lavinák, a rossz időjárás, vagy a sportemberek rosszullétei miatt. Az idén januárban tűnt el például Jean-Christophe Lafaille neves francia hegymászó. A 40 éves Lafaille egyedül próbálta megmászni a Makalut, ez lett volna az a 12. 8000 méter feletti csúcs, amelyet meghódít.