London polgármestere bízik a nyereséges olimpiában

MTI
2006.11.22. 15:43
London polgármestere szerint nyereséges lesz a 2012-es londoni olimpia annak ellenére, hogy a kormány kedden bejelentette, a játékok központi épületegyüttesének költségei az eredetileg tervezettnél várhatóan 40 százalékkal magasabbak lesznek.

Tessa Jowell sportminiszter elmondta, az Olimpiai Park építése a mostani számítások szerint 3,3 milliárd fontba kerül, ami 900 millióval több a korábban előirányzottnál. Érvelése szerint az Olimpiai Stadiont is magába foglaló komplexum az acél árának drágulása és a szállítási költségek emelkedése miatt kerül majd többe.

Ken Livingstone polgármester az egyre borúlátóbb szigetországi sajtót igyekezett megnyugtatni szerdán, kiemelve, hogy nincs probléma, a tervek szerint alakulnak az előkészületek. Véleményén az sem változtat, hogy valószínűleg az összköltségek elérik majd a 10 milliárd fontot.

"Én most is azt mondom, hogy nyereséges lesznek a játékok. A befektetések bőven megtérülnek, hiszen az olimpia helyszínéül egy lepusztult területet választottunk ki, amelynek beépítése hatalmas pénzeket emészt ugyan fel, de később 40 ezer lakás épülhet ott, 50 ezer embernek adva munkát, amiből komoly adóbevételek keletkeznek majd" - mondta magabiztosan Livingstone.

Azt egyelőre sem Jowell, sem Livingstone nem tudta megmondani, hogy a többletkiadásokra a pénzt miként fogják előteremteni. A polgármester ugyanakkor jelezte, szeretné elérni, hogy a kormány további 1,5 milliárd fontot tegyen félre a terület olimpia utáni infrastrukturális fejlesztésére. Továbbá harcol azért, hogy különleges alapot hozzanak létre a nem várt költségek fedezésére.