2016-tól huszonnyolc sportág lesz legfeljebb az olimpiákon

MTI
2006.11.29. 14:18

2016-tól kezdődően minimum 25, maximum 28 sportág lehet a nyári olimpiai játékok műsorán - döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete kuvaitvárosi ülésén. Ez azt jelenti, hogy a jövőben minden négy évben szavazni fognak, mely sportágak maradjanak, és melyek kerüljenek be a programban.

Amint Gilbert Felli, a NOB nyári játékokért felelős igazgatója megjegyezte: az új voksolásos módszer kevésbé konzervatív, sokkal inkább rugalmas és a sportágakat rákényszeríti, hogy törekedjenek a látványra és a népszerűsítésre.

Az biztos, hogy 2008-ban, Pekingben 28, majd a baseball és a softball kikerülésével 2012-ben, Londonban 26 sportág lesz jelen. A 2016-os játékokon 26 sportág helye biztos, de további kettő még bekerülhet. A 2020-as olimpián 25 sportág képezi az "alapot".

A NOB a szavazásos módszer bevezetése miatt arra kényszerül, hogy módosítsa a szervezet alapszabályát, a Chartát. Erre a jövő év júliusában kerül sor. A végrehajtó bizottság azt javasolja, hogy ne a jelenleg érvényben lévő kétharmados arány, hanem egyszerű többség is elegendő legyen a voksoláson a sportágak programba vételéhez vagy kikerüléséhez.