Diána
12 °C
27 °C

Doppingolt egy bokszvilágbajnok, elvették az övét

MTI
2007.02.02. 13:43
A Boksz Világtanács (WBC) megfosztotta világbajnoki övétől a mexikói Omar Ninót, mert doppingolt.

A kislégsúlyú öklöző a november 18-i, Las Vegas-i címmérkőzését követően akadt fenn a vizsgálaton: a levett minta elemzésekor kiderült, hogy a serkentőszerek közé tartozó metamfetamint használt. Akkor a Nevadai Sportbizottság időlegesen tiltotta el, most viszont a WBC verdiktje nyomán a vb-címének is búcsút kell mondania.

Az ily módon megüresedett trónért a kihívói rangsor élén álló amerikai Brian Viloria és a világranglistán második mexikói Edgar Sosa csaphat össze. A WBC ugyanakkor lehetőséget ad Ninónak arra, hogy a ringben visszaszerezze most elvett övét: az exbajnok a Viloria-Sosa meccs győztesével címmérkőzést vívhat. Az "engedékenység" magyarázata az, hogy a Boksz Világtanács szerint a 30 éves Nino nem szándékosan doppingolt. Maga a bokszoló kezdettől tagadta, hogy tiltott szerrel élt volna.

Nino, akinek eddigi mérlegén 24 győzelem és 2 vereség szerepel, első alkalommal éppen Viloria ellen védte meg világbajnoki titulusát tavaly augusztusban, majd tartotta is meg az övet a novemberi összecsapáson, ugyancsak az amerikaival szemben.